Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-soczewicy-z-curry2

Sałatka z soczewicy z curry

Bardzo smaczna sałatka z soczewicy z niedużą ilością dodatków i pysznym sosem z curry, musztardy i kminu rzymskiego.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 szklanki soczewicy zielonej lub brązowej
50 g jasnych rodzynek
czerwona cebula
3 łyżki drobnych kaparków
garść siekanej natki pietruszki
1/2 szklanki (125 ml) oleju sałatkowego
1/4 szklanki (60 ml) dobrego czerwonego octu winnego
łyżka gładkiej musztardy z Dijon
łyżka proszku curry (może też być pasta)
mielony kmin rzymski
kilka liści różnych sałat

Opis przyrządzania:
Soczewicę przebieramy, przepłukujemy na sicie i wsypujemy do garnka. Wsypujemy łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na ogniu i gotujemy al dente. Odsączamy na sicie i przekładamy do miski. Do jeszcze gorącej soczewicy wrzucamy rodzynki. Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do soczewicy. Kaparki przepłukujemy na sicie, osuszamy i dodajemy do sałatki wraz z natką. Ukręcamy sos: mieszamy olej z octem, musztardą i curry. Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminem rzymskim. Wszystko dobrze ukręcamy i wlewamy do sałatki. Starannie mieszamy i odstawiamy na jakąś godzinę. Podajemy na dużym talerzu na liściach sałaty.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024