Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-wedzonego-kurczaka-z-granatami

Sałatka z wędzonego kurczaka z granatami

Zimowa sałata, doskonale nadająca się na lekki lunch.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dojrzały owoc granatu
dojrzałe awokado
mała główka radicchio
300 g wędzonego kurczaka
olej z orzeszków ziemnych
2 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżeczki soku z limetki
łyżeczka musztardy z Dijon

Opis przyrządzania:
Owoc granatu kroimy na pół. Wydłubujemy czerwone ziarenka (konkretnie pestki otoczone czerwonym sokiem), usuwając białawą, gorzką membranę i skórkę. Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w cienkie, długie plastry. Radicchio kroimy w ćwiartki, a potem w cienki "makaronik". Płuczemy na sitku i starannie osuszamy. Wędzonego kurczaka obieramy ze skóry i kości. Mięso dzielimy na małe kawałki. Radicchio dzielimy między 4 spore talerze. Na radicchio układamy plastry awokado, a na nich - kurczaka. Posypujemy ziarenkami granatu. Z 4 łyżek oleju, soku z pomarańczy i limetki oraz musztardy ukręcamy gładki sos. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Polewamy sosem sałatkę i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024