Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-zielonej-fasolki-z-Bali

Sałatka z zielonej fasolki z Bali

Lista składników, jak to zwykle przy egzotycznych przepisach bywa, jest długa, ale zazwyczaj mamy większość tych składników w domu. No, może trzeba kupić pastę krewetkową i świeży kokos... A czy ta sałatka jest naprawdę z Bali? A kto to sprawdzi? ;-)

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Bali (podobno)

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
750 g zielonej fasolki szparagowej (nie za cienkiej)
50 g świeżego kokosa
czerwona cebula
ząbek czosnku
plasterek świeżego imbiru
mała bardzo ostra papryczka (kolor obojętny)
olej z orzeszków ziemnych
łyżka pasty krewetkowej
3 łyżki mleka kokosowego (tego płynu ze środka kokosa)
2 limetki

Opis przyrządzania:
Fasolce obcinamy ogonki i czubki, płuczemy na sicie. Nastawiamy duży garnek osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy fasolkę i gotujemy mniej więcej 6 minut - fasolka powinna być jeszcze chrupka. Odcedzamy i przelewamy na sicie zimną wodą. Kokos ścieramy na tarce. Teflonową patelnię stawiamy na średnim ogniu, wsypujemy kokos i prażymy, aż będzie miał złoty kolor. Zsypujemy z patelni i odstawiamy na bok - będzie nam potrzebny na samym końcu. Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiona, zaś resztę drobno siekamy. Na patelni (tej po kokosie) rozgrzewamy łyżkę oleju. wrzucamy cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy pastę krewetkową. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut. Fasolkę osączamy i kroimy w plasterki o grubości mniej więcej 1/2 cm. Mieszamy w misce z mlekiem kokosowym i podsmażoną miksturą. Z limetek wyciskamy sok i dodajemy do fasolki. Wszystko starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Sałatkę posypujemy przyrumienionym kokosem i podajemy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024