Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-ziemniakow-z-sosem-chrzanowym

Sałatka z ziemniaków z sosem chrzanowym

Ciekawa kombinacja smaków. Sałatkę podajemy do pieczonego schabu lub dobrej, mocno uwędzonej szynki.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg zwartych ziemniaków
4 plasterki wędzonego boczku
mała czerwona cebula
1/2 pęczka szczypiorku
1/3 szklanki majonezu
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżki chrzanu (ze słoika)

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w nieduże kawałki. Gotujemy w dużej ilości wrzącej osolonej wody, aż ziemniaki będą ugotowane, ale nie będą się rozpadać. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni, aż tłuszcz się wytopi i boczek będzie rumiany i chrupki. Osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Cebulę obieramy i siekamy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy. W dużej misce mieszamy ziemniaki, boczek, cebulę i szczypiorek. Robimy sos: mieszamy majonez z kwaśną śmietaną i dodajemy chrzan. Sosem polewamy sałatkę i starannie, choć delikatnie, mieszamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024