Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-z-ziemniakow-ze-swiezym-chrzanem

Sałatka z ziemniaków ze świeżym chrzanem

Niemcy znają się na ziemniakach, a sałatki robią rzeczywiście wspaniałe, idealne do rozmaitych kotletów panierowanych. Chrzan dodaje pikanterii.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Niemcy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
duża cebula
250 ml (szklanka) wywaru warzywnego
80 ml białego octu winnego
łyżka musztardy z Dijon
50 ml oleju słonecznikowego
50 g świeżego chrzanu
pęczek szczypiorku

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod zimną wodą. Wkładamy do garnka, dodajemy szczodrą łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na ogniu i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, czyli jakiś kwadrans. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, chwilę odparowujemy na małym ogniu, po czym odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy da się już je dotknąć, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. W międzyczasie obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Do garnka wlewamy wywar i ocet. Dodajemy cebulę i musztardę, stawiamy na ogniu. Gotujemy przez 3 minuty na sporym ogniu, po czym przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do garnka z gorącym sosem wkładamy plasterki ziemniaków i dodajemy olej. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. W tym czasie obieramy chrzan i ścieramy go na drobnej tarce, nie nachylając się nad miską, bo niechybnie zacznie nas kręcić w nosie i luną łzy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Chrzan i szczypiorek mieszamy z sałatką i raz jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na letnio, do smażonego mięsa.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024