Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-ze-Scheveningen

Sałatka ze Scheveningen

Holenderska odpowiedź na prowansalską sałatkę z Nicei. Bardzo udana odpowiedź.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Holandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g zielonej fasolki szparagowej
4 jajka
2 cebulki dymki
2 pomidory
4 filety śledziowe (z tacki)
łyżka drobnych kaparków
kilka czarnych oliwek
4 garści rukoli
łyżeczka musztardy z Dijon
łyżka soku z cytryny
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Fasolkę myjemy, przycinamy końce i kroimy na pół. Gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut, aż będzie ugotowana, ale al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i starannie osączamy. Jajka gotujemy na twardo (8 minut od zagotowania wody), studzimy w zimnej wodzie, obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Dymkę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie krążki. Pomidory wkładamy do wrzątku na minutę (możemy je włożyć do gotującej się fasolki...), przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Miąższ grubo siekamy. Filety płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w kawałki o szerokości 2 cm. Mieszamy razem fasolkę, dymkę, pomidory, śledzie, kaparki i oliwki. Rukolę myjemy, osuszamy i rozkładamy na 4 talerzach. Na rukoli kładziemy sałatkę i ćwiartki jajek. Ukręcamy sos z musztardy, soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu do smaku. Sosem polewamy sałatkę i podajemy z czarnym chlebem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024