Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-ze-szpinaku-z-bekonem

Sałatka ze szpinaku z bekonem

Bardzo fajna sałatka - surowy szpinak jest świetny (pod warunkiem, że jest naprawdę młody, a listki niewielkie), grzanki przyjemnie chrupią, zaś żółtko rozlewa się i tworzy - łącząc się z winegretem - smaczny sosik.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka czerwonego octu winnego
łyżeczka pełnoziarnistej musztardy
2 duże garści bardzo młodego szpinaku (małe listki)
2 garści grzanek z ciabatty
6 cienkich plasterków boczku
2 jajka
łyżka oliwy (do smażenia)

Opis przyrządzania:
Robimy sos: ukręcamy razem oliwę, ocet i musztardę, solimy do smaku. Szpinak przebieramy i płuczemy, osuszamy. W misce mieszamy z sosem - najlepiej ręką. Rozkładamy na 2 talerze. Posypujemy grzankami. Boczek smażymy na chrupko na suchej patelni. Zdejmujemy na ręcznik papierowy do osączenia. Do tłuszczu na patelni dodajemy łyżkę oliwy. Wbijamy 2 jajka, lekko solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Smażymy na średnim ogniu, aż białko będzie ścięte, zaś żółtko jeszcze płynne. Boczek łamiemy (lub kroimy, jeśli z jakichś powodów nie udało się nam go naprawdę dobrze wysmażyć) na kawałki. Jajka kładziemy na talerze, posypujemy wszystko kawałkami boczku i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024