Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-ze-szpinaku-z-jajkiem-mollet

Sałatka ze szpinaku z jajkiem mollet

Trochę klasyczna sałatka ze szpinaku, trochę Caesar's salad... W rezultacie - fuzja bardzo udana.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mały ząbek czosnku
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki musztardy z Dijon
2 łyżki soku z cytryny
sos Worcestershire
1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek plus trochę do smażenia
2 kromki chleba tostowego
250 g (1/4 kg) listków młodego szpinkau
2 awokado
puszeczka filecików anchois
4 jajka

Opis przyrządzania:
Najpierw robimy sos: obieramy czosnek, siekamy i wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy śmietanę, musztardę, sok z cytryny i trochę sosu Worcestershire - powiedzmy łyżeczkę, ewentualnie doprawi się później. Miksujemy i w trakcie miksowania dolewamy powoli pół szklanki oliwy. Kiedy powstanie gładki kremowy sos, wyłączamy malakser lub blender i doprawiamy sos do smaku.
Z chleba odcinamy skórkę, zaś miękisz kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę-dwie oliwy i smazżmy chleb na rumiano i chrupko.
Szpinak starannie płuczemy w kilku wodach i osuszamy w ściereczce. Rozkładamy na 4 talerzach.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestkę i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w zgrabne kawałki i rozkładamy na szpinaku.
Anchois starannie osączamy z oleju i kroimy w kawałeczki. Rozdzielamy między talerze.
Jajka gotujemy na mollet, czyli 6 minut od włożenia jajek do wrzątku (dokładną instrukcję znajdziecie w przepisach podstawowych), po czym zalewamy zimną wodą. Kiedy jajka da się wziąć do ręki, obieramy je ostrożnie ze skorupek.
Na każdej porcji sałatki kładziemy jedno jajko, posypujemy grzankami i polewamy sosem. Podajemy od razu, póki jajka jeszcze ciepłe.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2020