Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salatka-ze-szpinaku-z-orzechami-pekanowymi

Sałatka ze szpinaku z orzechami pekanowymi

Jedna z bardziej udanych sałatek, na jakie w ostatnim czasie trafiłam - szpinak, kozi ser i pieczone pekany świetnie łączą się w harmonijną całość z klonowym sosem vinaigrette. Jadłam tę sałatkę u znajomej Amerykanki, która podała ją po przystawce, a przed drugim daniem.

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (standardowa paczka) młodych listków szpinaku
mała czerwona cebula
duże czerwone jabłko
100 g zwartego koziego twarogu
1/2 porcji (lub więcej) Vinaigrette z syropem klonowym
Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami

Opis przyrządzania:
Szpinak starannie płuczemy w kilku wodach, osączamy na sicie i otrząsamy z resztek wody.
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem w cieniutkie półplasterki.
Jabłko myjemy, wycieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Cząstki jabłka kroimy w cieniutkie plasterki.
Twaróg kruszymy widelcem.
Do dużej miski wkładamy szpinak, cebulę, jabłko i ser i polewamy taką ilością sosu vinaigrette, jaką lubimy - u tej mojej znajomej sosu było ciut za dużo, dzięki czemu wiem, że sama wolę mniej... Wszystko razem bardzo starannie mieszamy.
Sałatkę tuż przed podaniem posypujemy dowolną ilością pekanów z przyprawami - jeśli zrobimy to wcześniej, orzechy przestaną być chrupkie!
Sałatkę podajemy jako dodatek do czegoś solidniejszego lub jako danie kolacyjne, wówczas z bagietką.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024