Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salsa-verde-czyli-zielony-sos

Salsa verde czyli zielony sos

Zarówno Hiszpania, jak i Włochy mają w swoim repertuarze zielony sos, a właściwie rozliczne jego odmiany. Gęsta mieszanka ziół, oliwy i rozmaitych pikantnych dodatków pasuje do ryb i owoców morza, mięsa z grilla, gotowanych warzyw... Można też po prostu zwyczajnie maczać w nim kawałki chleba.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
szklanka liści natki pietruszki (listki obieramy
płuczemy i upychamy w szklance)
ząbek czosnku
3 łyżki siekanego koperku
2 łyżki siekanego szczypiorku
4 łyżki siekanej świeżej mięty
łyżka soku z cytryny
5 filecików anchois
3 łyżki kaparów
1/2 szklanki oliwy z oliwek

Opis przyrządzania:
Do malaksera lub blendera wkładamy liście natki pietruszki. Dodajemy obrany ząbek czosnku, koperek, szczypiorek i miętę. Wszystkie zioła miksujemy, aż będą drobno posiekane. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, fileciki anchois i kapary, osączone z zalewy. Miksujemy jeszcze raz, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Miksujemy dalej, dolewając cienkim strumieniem oliwę z oliwek, aż sos zgęstnieje do konsystencji mniej więcej majonezu. Podajemy od razu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024