Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Salsa-z-mango-i-awokado

Salsa z mango i awokado

Ni to sos, ni sałatka - w każdym razie bardzo pyszny i zdrowy dodatek do wszystkiego - mięsa, ryb, krewetek (mmm, szczególnie do nich), a nawet do niektórych serów, np. smażonego lub twarożku z curry.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
mango
dojrzałe awokado
mała czerwona papryka
2 łyżki soku z limetki
cukier
3 łyżki siekanej świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Dojrzałe mango obieramy ze skórki. Miąższ odcinamy od pestki i kroimy w kostkę o boku mniej więcej 1/2 cm. Dojrzałe, ale jeszcze nie bardzo miękkie awokado też obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i miąższ kroimy w taką samą kostkę, jak mango. Czerwoną paprykę czyścimy z gniazda nasiennego i pestek, płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Mango, awokado i paprykę delikatnie mieszamy. Mieszamy sok z limetek z łyżeczką cukru i szczyptą soli i polewamy tym sosikiem warzywa. Dodajemy kolendrę i wszystko starannie, choć subtelnie, mieszamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024