Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sardynskie-penne

Sardyńskie penne

Solidna zimowa pasta, przyprawiona koprem włoskim. Bardzo smaczna.

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Sardynia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
puszka (400 g) pomidorów we własnym soku
cebula
300 g białej (surowej) kiełbasy
oliwa z oliwek
łyżka nasion kopru włoskiego
opakowanie szafranu w proszku
400 g penne
świeże pecorino do posypywania

Opis przyrządzania:
Nastawiamy duży gar osolonej wody.
Pomidory drobno siekamy.
Cebulę obieramy i też drobno siekamy.
Z kiełbasy zdejmujemy flak, mięso rozdrabniamy, najlepiej w rękach, na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wrzucamy mięso z kiełbasy i smażymy na średnim ogniu, aż zbieleje. Większe grudki rozgniatamy drewnianą łyżką. Dodajemy cebulę i koper włoski. Smażymy dalej, co jakiś czas mieszając, aż mięso i cebula zaczną się przyrumieniać. Dodajemy pomidory i szafran, solimy i - pardon - pieprzymy. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje - tak długo, jak będzie gotował się makaron.
Kiedy woda w garnku się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pecorino ścieramy na tarce.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu i mieszamy. Przekładamy makaron do dużej ogrzanej miski i podajemy z serem do posypywania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024