Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sauce-vierge-nr-1

Sauce vierge nr 1

Hm - pod nazwą sosu dziewiczego (sauce vierge) w różnych źródłach pojawiają się różne sosy. Ten przepis - na sos pomidowy z kolendrą - szczególnie dobrze nadaje się do białej ryby i owoców morza.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 dojrzałe pomidory
8 ziaren kolendry
oliwa z oliwek
biały ocet winny
łyżka siekanej natki
łyżka siekanego estragonu
łyżka siekanej trybuli

Opis przyrządzania:
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzącej wodzie, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w małą kostkę. Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy, dolewamy łyżkę octu winnego i dodajemy kolendrę. Wolno podgrzewamy, aż sos się zagotuje. Dodajemy pomidory i zioła, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku i na dużym ogniu podgrzewamy tylko tyle, by sos był dobrze ciepły. Podajemy do gotowanej lub grillowanej ryby oraz do wszelkich owoców morza.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024