Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Schab-duszony-w-mleku

Schab duszony w mleku

Bardzo smaczne i delikatne danie mięsne, subtelnie przyprawione ziołami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg schabu bez kości
szklanka dobrego białego octu winnego
szklanka białego wytrawnego wina
duża cebula
3 ząbki czosnku
łodyga selera naciowego
świeża szałwia
natka pietruszki
listek laurowy
oliwa z oliwek
3 szklanki pełnego mleka

Opis przyrządzania:
Ze schabu zdejmujemy tłuszcz. Wkładamy mięso do szklanej lub porcelanowej miski i polewamy octem winnym i winem. Dodajemy cebulę, pokrojoną w grube krążki, posiekany czosnek, seler naciowy w plasterkach oraz 6 siekanych liści szałwi, 6 gałązek natki pietruszki i listek laurowy. Mięso zostawiamy w marynacie na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. W dużym rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i osmażamy mięso ze wszystkich stron. Dolewamy trochę marynaty. Zmniejszamy ogień pod rondlem, przykrywamy i dusimy mięso 3 godziny. W trakcie duszenia dolewamy na zmianę po trochu marynatę (razem z warzywami) i mleko. Kiedy mięso jest miękkie, kroimy na porcje i podajemy z sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024