Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Senegalska-yassa-z-kurczaka

Senegalska yassa z kurczaka

Afrykański kurczak na słodko-kwaśno. Bardzo ożywczy i podnoszący na duchu. Podajemy z ryżem i masą surowych warzyw.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Senegal

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dorodny kurczak
5 limetek
3 duże cebule
czerwona ostra papryczka chilli
olej roślinny

Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy i osuszamy, po czym kroimy na 6 porcji. Każdy kawałek nacinamy ostrym nożem aż do kości w 2 miejscach. Solimy i (pardon) pieprzymy ze wszystkich stron.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Jedną kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienkie półplasterki. Z pozostałych limetek wyciskamy sok.
Półplasterki limetek wciskamy w nacięcia na porcjach kurczaka.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Papryczkę myjemy, pozbawiamy ogonka, drobno siekamy i mieszamy z cebulą.
Część cebuli kładziemy w szklanym naczyniu. Na cebuli układamy kawałki kurczaka, posypujemy resztą cebuli.
Sok z limetek mieszamy z łyżką oleju i polewamy mięso. Przykrywamy kawałkiem plastikowej folii i odstawiamy na 2 godziny, ale nie do lodówki, tylko w temperaturze pokojowej.
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku, a jeśli akurat mamy sprzyjającą pogodę, rozpalamy grill ogrodowy.
Zgarniamy cebulę z mięsa, otrząsamy je z marynaty i kładziemy na grillu lub na blaszce pod opiekaczem. Grillujemy po 7-8 minut z każdej strony.
W tym czasie rozgrzewamy w rondlu 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę, odcedzoną z marynaty (ale marynaty nie wylewamy) i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, przez 10 minut.
Dolewamy marynatę, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut.
Zdejmujemy kuraka z grilla i przekładamy do rondla z cebulą (jeśli opiekaliśmy mięso na blaszce, wlewamy również sos, który się w niej zebrał).
Rondel przykrywamy i dusimy mięso w sosie przez mniej więcej 25 minut, ewentualnie dodając nieco soli do smaku.
Podajemy na gorąco z ryżem, ale na zimno taki kurczak też jest pyszny!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024