Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sernik-mojej-Mamusi

Sernik mojej Mamusi

Nie ma Świąt bez sernika. U nas w domu właśnie bez takiego.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: mała tortownica

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło i tarta bułka do przygotowania formy
125 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
3 jajka
sok z połowy cytryny
500 g (pół kilo) mielonego białego sera
budyń waniliowy (bez cukru)
2-3 łyżki siekanej skórki pomarańczowej w cukrze
garść rodzynek (lub rodzynków)

Opis przyrządzania:
Małą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodając po jednym 3 żółtka, a potem sok z cytryny. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce biały ser, na zmianę z budyniem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, acz starannie, metalową dużą łyżką, mieszamy z masą serową. Na koniec delikatnie mieszamy z bakaliami i przelewamy masę do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę - jeśli wierzch będzie się zbyt rumienił, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Upieczony sernik studzimy w formie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024