Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sernik-pani-Lalki-szarpany

Sernik pani Lalki (szarpany)

Bardzo długo szukałam tego przepisu... Pamiętam go z dzieciństwa - moją Mamusię zawsze strasznie śmieszyła nazwa tego sernika, nieznana nam z pochodzenia, gdyż przepis nie był rodzinny, tylko z "Kobiety i Życia" albo "Przekroju". Kilka dni temu pożyczyłam od Mamusi jej ręcznie pisane zeszyty kucharskie i jest! Znalazłam!!! Jedyne, co mnie zaskoczyło, to dodatek wanilii ("proszku waniliowego") do masy serowej, gdyż doskonale pamiętam, że z Mamusią dodawałyśmy do niej cytrynę - startą skórkę i sok. I tak też mam zamiar zrobić w te nadchodzące Święta.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
ciasto: 1/2kg mąki uniwersalnej
małe opakowanie proszku do pieczenia
szklanka cukru
3 łyżki kakao
250g zimnego masła
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
masło do smarowania tortownicy
masa serowa:
250g masła (w temperaturze pokojowej)
1 1/2 szklanki cukru
5 jajek
1kg mielonego białego sera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka starta z 1 cytryny
sok z tejże

Opis przyrządzania:
Najpierw zagniatamy kruche czekoladowe ciasto: przesiewamy mąkę do malaksera lub maszyny kuchennej, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, kakao i szczyptę soli - mieszamy.
Kroimy masło w małe kawałeczki i dodajemy do mąki. Siekamy razem, dodając śmietanę, aż powstanie jednolite zwarte ciasto. Oczywiście mozemy to także zrobić ręcznie, na stolnicy.
Ciasto dzielimy na pół, zawijamy każdy kawałek w folię plastikową i wkładamy do zamrażalnika.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dużą tortownicę smarujemy masłem, wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia i znów smarujemy masłem.
Robimy masę serową: ucieramy mikserem miękkie masło z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy po jednym 5 żółtek (białka wlewamy do innej miski, będą nam potem potrzebne), za każdym razem dokładnie ubijając.
Teraz, nadal ubijając, dodajemy stopniowo mielony ser, a potem mąkę ziemniaczaną oraz sok i skórkę z cytryny.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.
Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Na grubej jarzynowej tarce ścieramy połowę ciasta do tortownicy. Powstałe wiórki rozkładamy równomiernie na całym spodzie.
Na warstwę wiórków wylewamy masę serową.
Na wierzch ścieramy drugą część ciasta, również równomiernie ją rozkładając.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na co najmniej 40 minut - do godziny. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. W przepisie zanotowanym przez moją Mamusię napisane jest, że w prodiżu ciasto będzie piekło sienieco dłużej...
Upieczony sernik wyjmujemy z pieca i stawiamy na metalowej kratce, żeby wystygł.
PS. W liceum Pan Wychowawca miał tak zwany "słodki ząbek" i zawsze prosił, żeby na urodziny lub imieniny dziewczyny coś same upiekły (tak, seksizm, wiem - a może zwykły realizm?). Ten sernik zrobił furorę, naprawdę! Nie został nawet okruszek...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024