Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sernik-truskawkowy-na-zimno-anglosaski

Sernik truskawkowy na zimno (anglosaski)

Szybki w realizacji (trzeba tylko potem czekać, aż zastygnie), prosty sernik na ciasteczkowym spodzie. Podajemy z dodatkowymi truskawkami.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g kruchych ciasteczek
cytryna
60 g masła
200 g białej czekolady
300 g kremowego twarożku
200 g naturalnego twarożku homogenizowanego
250 g (ćwierć kilo) dojrzałych truskawek

Opis przyrządzania:
Kruche ciasteczka wkładamy do szczelnej plastikowej torebki. Wałkiem do ciasta zgniatamy ciastka na jak najdrobniejsze okruchy. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce. Przesypujemy ciasteczkowe okruchy do miski, dodajemy startą skórkę z cytryny. Masło topimy w małym rondelku, po czym wlewamy do ciasteczek. Dobrze mieszamy, po czym masą ciasteczkową wylepiamy - dobrze ugniatając - tortownicę o średnicy 20 cm - zarówno dno, jak i boki. Wstawiamy do lodówki. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na rondlu z gorącą wodą. Woda powinna ledwo "mrugać", a miska nie może dotykać powierzchni wody. Co jakiś czas mieszamy, a gdy czekolada się zupełnie rozpuści, zdejmujemy miskę z rondla i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski wkładamy kremowy twarożek i twarożek homogenizowany. Ubijamy mikserem na jednolitą, puszystą masę. Truskawki szybko płuczemy, osuszamy, usuwamy ogonki, a owoce grubo siekamy i dodajemy do masy serowej. Dolewamy także ochłodzoną czekoladę i starannie wszystko mieszamy. Masę wlewamy do przygotowanej ciasteczkowej foremki, wyrównujemy wierzch i wstawiamy na co najmniej 4 godziny do lodówki, żeby sernik dobrze zastygł.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024