Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sezamowe-krewetki-do-drinkow

Sezamowe krewetki do drinków

Takie krewetki bardzo często podaje się na rozmaitych stojących przyjęciach. Konieczny jest jakiś sos do maczania - dip z awokado, dip jogurtowy, domowy sos "Tysiąc wysp" i masa innych (patrz przepisy).

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dużych surowych krewetek
70 g ziaren sezamu
150 g panko (japońskiej tartej bułki)
3 jajka
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
Krewetki rozmrażamy, jeśli były mrożone, i obieramy ze skorupek, zostawiając tylko sam ogonek. Ostrym nożykiem nacinamy płytko grzbiet każdej krewetki i usuwamy "czarną żyłkę". Płuczemy, osuszamy, solimy i - pardon - pieprzymy. Sezam mieszamy z panko i wsypujemy na talerz. Na drugi talerz wybijamy jajka i rozbełtujemy je widelcem. Rozgrzewamy olej we frytownicy do 190 stopni. Każdą krewetkę zanurzamy najpierw w jajkach, a potem obtaczamy w sezamowej panierce. Smażymy krewetki po kilka na raz przez 3-4 minuty, aż panierka ładnie się przyrumieni i będzie chrupiąca. Osączamy na papierze i podajemy z sosem do maczania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024