Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sledzie-marynowane-jak-minogi

Śledzie marynowane jak minogi

Absolutny klasyk, przedwojenne polskie danie. Nawet, kiedy jadano jeszcze wiślane minogi, śledzie przyrządzane w ten sam sposób cieszyły się równym powodzeniem. Nie da się ukryć - świetne pod wódkę.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 całych śledzi solonych (małych)
garść mąki
oliwa z oliwek do smażenia
1/2 szklanki octu (zwykłego)
łyżeczka ziela angielskiego
kilka listków laurowych
cytryna

Opis przyrządzania:
Śledzie czyścimy (jeśli trzeba, gdyż można teraz dostać śledzie solone całe, ale wypatroszone i bez głów) i moczymy przez noc w zimnej wodzie, raz wodę tę zmieniając. Wymoczone śledzie wyjmujemy i starannie osuszamy z zewnątrz i od wewnątrz.
Mąkę wsypujemy na płaski talerz i obtaczamy w niej śledzie, strząsając nadmiar. Na dużej patelni rozgrzewamy pół szklanki oliwy i osmażamy śledzie z obu stron na rumiano. Zdejmujemy z patelni i wkładamy do szklanej miski.
Ocet wlewamy do garnuszka i dolewamy tyle wody, żeby roztwór był przyjemnie kwaskowaty, ale nie nadmiernie octowy - jest to kwestia smaku, naprawdę. Dodajemy pół łyżeczki cukru i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, studzimy i mieszamy z przecedzoną przez sitko oliwą, pozostałą od smażenia śledzi.
Ziele angielskie tłuczemy w moździerzu i przesypujemy nim śledzie. Dodajemy także listki laurowe i cytrynę, najpierw sparzoną, a potem pokrojoną w plasterki. Zalewamy octem z oliwą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (może być na noc).
Podajemy osączone z marynaty, na listkach umytej sałaty, z ćwiartkami cytryn do wyciskania. Pyszne!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024