Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sledzie-w-prawdziwkach

Śledzie w prawdziwkach

Prawdziwie wigilijny przepis. Śledzie z grzybami są doskonałe, więc jeśli do Bożego Narodzenia jeszcze daleko, pieczemy kilka ziemniaków i podajemy śledzie jako główne danie (w piątek).

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g suszonych prawdziwków
2 średniej wielkości cebule
olej słonecznikowy
4-6 filetów śledziowych (tych na tacce)
cytryna

Opis przyrządzania:
Prawdziwki płuczemy, wkładamy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie stawiamy garnuszek na małym ogniu, zagotowujemy i gotujemy, aż grzyby będą miękkie - jeśli prawdziwki były suszone w cienkich plasterkach, nie zajmie to więcej, niż pół godziny; jeśli zaś w większych kawałkach, to będzie to trwało odpowiednio dłużej. Ugotowane prawdziwki odcedzamy, lekko studzimy i drobno siekamy. Cebule obieramy i też drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy na malutkim ogniu przez 10 minut, często mieszając. Dodajemy posiekane grzyby i dusimy na średnim ogniu przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Filety śledziowe płuczemy szybko w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Kroimy rybę w kawałki na jeden kęs i układamy na ładnym półmisku. Na wierzch kładziemy grzyby i dokładamy ćwiartkę cytryny. Podajemy ze świeżym chlebem lub ziemniakami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024