Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sledzik-w-musztardowym-sosie

Śledzik w musztardowym sosie

Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań: śledzie i 2 rodzaje musztardy w jednym... Mmm.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Skandynawia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 filety z solonego śledzia
2 łyżki gruboziarnistej musztardy
2 łyżki musztardy z Dijon
łyżka płynnego miodu
2-3 łyżki gęstej śmietany
pęczek koperku
dobry ocet winny

Opis przyrządzania:
Śledzie opłukujemy w zimnej wodzie - nie ma potrzeby moczenia ich, gdyż gotowe filety na tackach są już odpowiednio wymoczone i odsolone. Filety kroimy w kawałki na jeden kęs. Oba rodzaje musztardy mieszamy z miodem i dodajemy śmietanę - tyle, ile lubimy; ja np. wolę intensywny smak musztardy, ale to już kwestia gustu. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Połowę koperku dodajemy do sosu. Sos doprawiamy do smaku solą (raczej mało) i pieprzem. Jeśli jest mało kwaśny, dodajemy troszeczkę octu winnego. Sosem polewamy kawałki śledzi. Z wierzchu posypujemy resztą koperku. Podajemy z razowym chlebem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024