Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sliwki-w-czerwonym-winie

Śliwki w czerwonym winie

Nietypowy deser, tylko dla dorosłych. Suszone śliwki nasiąkają pysznym, niezbyt słodkim syropem. Podajemy odsączone, do cynamonowego parfait, deseru panna cotta lub do kremu celeste.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 łyżki płynnego miodu
łyżka marmolady pomarańczowej
36 dobrych suszonych śliwek (najlepiej francuskich lub ostatecznie kalifornijskich)
1/2 butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina (np. Bordeaux)

Opis przyrządzania:
Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy miód i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy marmoladę pomarańczową. Mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Zimny syrop przelewamy do szklanej lub porcelanowej miski i wrzucamy suszone śliwki . Dolewamy wino. Naczynie ze śliwkami przykrywamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 doby. Podajemy odsączone z syropu do różnych kremowych deserów.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024