Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Slodki-sos-z-papryki

Słodki sos z papryki

Bardzo smaczny, nietypowy sos do grillowanego mięsa. Równie dobrze komponuje się z białą rybą, dodając jej trochę charakteru.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
mała cebula
strąk czerwonej chilli
ząbek czosnku
200 g czerwonej pieczonej papryki bez skórki (z naszego przepisu lub - ostatecznie - ze słoika)
łyżeczka octu balsamico
mały pęczek bazylii

Opis przyrządzania:
Cebulkę drobno siekamy. Z papryczki chilli usuwamy pestki, resztę drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy. Pieczoną paprykę kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, chilli i czosnek. Smażymy, często mieszając, na małym ogniu, aż cebula będzie miękka, ale nie zacznie nabierać koloru. Wrzucamy paprykę i smażymy jeszcze chwilę, aż papryka będzie gorąca. Dodajemy ocet balsamico, listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem miksujemy w blenderze na gładki sos, dodając ewentualnie odrobinę ciepłej wody. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024