Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Slodko-kwasny-sos-chilli

Słodko-kwaśny sos chilli

Smaczny ostry sos do maczania rozmaitych wschodnich kąsków.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżka cukru
3 czerwone chilli
2 ząbki czosnku
3 łodyżki kolendry (bez listków)
2 łyżki octu ryżowego

Opis przyrządzania:
Łyżkę cukru rozpuszczamy w łyżce gorącej wody. Papryczki kroimy wzdłuż i usuwamy pestki. Kroimy w kawałki. Ząbki czosnku obieramy. Łodyżki kolendry kroimy w kawałki. Papryczki, czosnek i kolendrę wkładamy do malaksera, dodajemy słodką wodę i małą łyżeczkę soli. Miksujemy wszystko na możliwie gładki sos, dodając w trakcie miksowania ocet ryżowy. Sprawdzamy smak - sos powinien być słodki, słony, kwaśny i ostry jednocześnie.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024