Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Slodko-kwasny-sos-daktylowy

Słodko-kwaśny sos daktylowy

Popularny na Bliskim i Dalekim Wschodzie sos daktylowy doskonale pasuje do rozmaitych smażonych drobiażdżków.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
110 g wypestkowanych daktyli
czerwona papryczka chilli
2 łyżki octu z sherry
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Daktyle siekamy. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy ogonka i pestek, drobno siekamy. Daktyle, chilli, ocet i 3 łyżki oliwy wkładamy do rondelka. Wlewamy szklankę wody i dodajemy pół łyżeczki soli. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy i gotujemy przez 10 minut. Miksujemy w malakserze lub blenderze i studzimy. Podajemy na zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024