Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazone-banany-z-korzeniami

Smażone banany z korzeniami

Banany na ciepło zdecydowanie zyskują na smaku. A takie skarmelizowane, pachnące przyprawami i rumem, mmm... Podajemy z dobrymi lodami kokosowymi lub rumowymi.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
80 g masła
4 dojrzałe twarde banany
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżka cukru
2 torebki cukru waniliowego
50 ml białego rumu
cukier puder
lody do podania

Opis przyrządzania:
Masło wkładamy do małego rondelka i roztapiamy na maleńkim ogniu - masło ma się roztopić, ale nie zrumienić. Kiedy masło się topi, starannie zdejmujemy pianę z wierzchu. Zupełnie roztopione masło zlewamy ostrożnie znad białego osadu, który zebrał się na dnie. Banany obieramy ze skórki, kroimy na pół w poprzek, a potem każdą połówkę znów na pół wzdłuż. Oprószamy banany gałką i cynamonem. Sklarowane masło rozgrzewamy na dużej patelni. Wkładamy banany przeciętą stroną do patelni i posypujemy łyżką cukru oraz cukrem waniliowym. Smażymy na średnim ogniu, aż banany będą ładnie przyrumienione i cukier zacznie się karmelizować, czyli jakieś 10 minut. W połowie smażenia banany delikatnie odwracamy, najlepiej łopatką kuchenną. Kiedy banany będą już rumiane, polewamy je rumem. Podgrzewamy chwilę, po czym podpalamy - uwaga, nie należy nachylać się nad patelnią! Możemy podpalić rum albo zapałką, cofając szybko rękę, albo od zapalonego gazu, co wymaga nieco wprawy (przesuwamy patelnię na bok i lekko przechylamy w stronę płomienia; trzeba tylko uważać, żeby sos się nie wylał). Kiedy rumowy płomień zgaśnie, przekładamy banany na talerze i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło, z kulką lodów.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024