Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazone-jablka-z-toffi

Smażone jabłka z toffi

Błyskawiczny deser ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Jeśli szczególnie potrzeba nam kalorii, podajemy z kulką lodów - waniliowych, karmelowych lub orzechowych. Potem biegniemy maraton...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 czerwone jabłka
3 szczodre łyżki masła
6 łyżek miałkiego brązowego cukru (np. muscovado)
150 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na 2 części. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła. Wkładamy jabłka i smażymy je na rumiano, czyli po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Przewracamy je delikatnie, żeby zachowały swój kształt. Ostrożnie zdejmujemy usmażone jabłka na talerz. Na patelnię wkładamy resztę masła i wsypujemy cukier. Smażymy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści, czyli jakieś 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy po trochu śmietankę, za każdym dolaniem dobrze mieszając. Stawiamy patelnię z powrotem na ogniu i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Jabłka przekładamy na 4 ogrzane talerze i polewamy sosem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024