Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazony-ananas-z-imbirem-i-chilli

Smażony ananas z imbirem i chilli

Świeży ananas z woka, przyrządzony na ostro i słodko-słono. Doskonały.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Kambodża

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
świeży dojrzały ananas
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 4 cm
2 długie czerwone papryczki chilli
olej z orzeszków ziemnych
łyżka sosu rybnego (Sos rybny (nuoc nam, nam pla, fish sauce))
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki orzeszków ziemnych (najlepiej nie solonych)
limetka

Opis przyrządzania:
Ananas obieramy ze skórki, odcinamy liście i podstawę. Kroimy pionowo w ćwiartki i wycinamy zdrewniały środek, zaś miąższ kroimy w kawałki na jeden kęs.
Czosnek obieramy i kroimy w paseczki.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, ziarenka i membrany, płuczemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski.
Stawiamy wok na dużym ogniu, a kiedy będzie bardzo gorący, wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek, imbir i papryczki i smażymy, mieszając, aż zaczną zmieniać kolor. Dodajemy ananas i smażymy dalej, aż kawałki owoców zaczną się rumienić na brzegach.
Wlewamy sos rybny i sos sojowy, wsypujemy cukier i smażymy, aż ananas zacznie się karmelizować.
W tak zwanym międzyczasie siekamy orzeszki, a limetkę myjemy i kroimy w ćwiartki.
Usmażony ananas przekładamy na ogrzany półmisek, posypujemy orzeszkami i podajemy z ćwiartkami limetki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024