Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazony-camembert-z-zurawinami

Smażony camembert z żurawinami

Popularny klasyk. Świeża tarta bułka daje bardziej chrupką skorupkę, ale jeśli nie ma czasu, można też użyć suchej.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-3

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g żurawin
3-4 łyżki cukru
olej z orzeszków ziemnych. krążek sera camembert
3 kromki chleba tostowego
50 g mąki
2 jajka

Opis przyrządzania:
Żurawiny przebieramy, płuczemy i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy 15-20 minut, aż część żurawin popęka. Jeśli sos jest za kwaśny, dodajemy trochę cukru. Na głęboką patelnię wlewamy olej tak, by sięgał do połowy wysokości (oczywiście możemy też użyć frytownicę) i stawiamy na ogniu. Camembert kroimy na 6 trójkątów. Z kromek chleba ścinamy skórkę, a sam miękisz miksujemy w malakserze na drobne okruchy. Wysypujemy na talerz. Na drugi talerz wsypujemy mąkę i dobrze ją przyprawiamy solą i pieprzem. Na trzeci talerz wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Trójkąty camemberta obtaczamy w mące, potem w jajkach, a na końcu w okruchach chleba - staramy się zrobić to dokładnie, żeby panierka rzeczywiście pokryła całą powierzchnię sera. Wkładamy serki do gorącego oleju i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na kawałku papieru kuchennego i podajemy z ciepłym sosem żurawinowym.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024