Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sola-w-sosie-limetkowym

Sola w sosie limetkowym

Filety z soli dusimy w wytrawnym limetkowym sosie i doprawiamy śmietaną. To eleganckie danie podajemy z malutkimi gotowanymi kartofelkami lub z linguine.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 limetki
8 filetów z soli bez skóry
pęczek natki pietruszki
cebulka dymka
łyżka masła
100 ml wytrawnego białego wina
pół szklanki (125 ml) wywaru rybnego lub warzywnego
2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Opis przyrządzania:
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skókę w długich cienkich paskach. Wyciskamy sok. Rybę myjemy, osuszamy i pęsetką usuwamy resztę ości. Natkę płuczemy i osuszamy, obrywamy listki i drobno siekamy. Dymkę obieramy z wierzchnich liści, myjemy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy dymkę i smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż niemal odparuje. Wkładamy filety, lekko solimy i smażymy-dusimy, dolewając trochę wywaru, po 2 minuty z każdej strony. Solimy i wlewamy połowę soku z limetki. Kiedy sos wokół ryby się zagotuje, przekładamy rybę na ogrzany półmisek i trzymamy w cieple. Na patelnię wrzucamy skórkę z limetki i posiekaną natkę, wlewamy resztę wywaru. Gotujemy na sporym ogniu, żeby sos się zredukował. Dodajemy śmietanę i starannie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z limetki - ja osobiście lubię kwaśny sos, ale de gustibus... Sosem polewamy rybę i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024