Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-Irish-Coffee

Sos Irish Coffee

Pyszny słodki sos do rozmaitych deserów. Idealny dodatek do mrożonej terrine, ale także i do innych lodów. Ilość whisky w sosie regulujemy zgodnie z własnymi upodobaniami.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
225 g cukru
szklanka mocnej czarnej kawy
whisky (najlepiej irlandzka)

Opis przyrządzania:
Do rondelka wsypujemy cukier, dolewamy 4 łyżki wody i gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Przestajemy mieszać i czekamy, aż syrop przybierze złotą barwę. Dodajemy kawę - uwaga, będzie syczeć, bulgotać i pryskać! - i gotujemy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści w kawie. Zostawiamy do wystygnięcia i dolewamy trochę whisky, powiedzmy - do smaku. Podajemy do mrożonej terrine, lodów, kremów i ciasta.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024