Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-Melba

Sos Melba

Nie jest to klasyczny sos, jaki używamy do lodów a la Melba. Ten sos łączy w sobie brzoskwinie i maliny, a dodatek brandy przyjemnie go zaostrza. Podajemy na ciepło lub zimno.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
puszka brzoskwiń w syropie (450 g)
200 g malin
1/2 szklanki cukru
łyżka mąki ryżowej
1/4 szklanki brandy

Opis przyrządzania:
Brzoskwinie odsączamy na sicie, zachowując 2/3 szklanki syropu. Przekładamy owoce do blendera, dodajemy maliny i miksujemy na gładkie piure. Przecieramy przez sitko, żeby usunąć pestki. Przelewamy piure do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. W kubku mieszamy łyżkę mąki ryżowej z zachowanym syropem brzoskwiniowym. Wlewamy do gorącego piure owocowego, mieszamy i gotujemy na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy brandy. Mieszamy. Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024