Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-Romesco

Sos Romesco

Romesco podaje się tradycyjnie do pieczonej cebulki dymki (konkretnie do jej katalońskiej odmiany), ale pasuje naprawdę do wszystkiego - wszelkich warzyw, ryb i mięs, szczególnie z grilla. Robimy go w lecie, gdyż jakość papryki i pomidorów jest tu naprawdę kluczowa.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Katalonia

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kromki tostowego chleba
oliwa z oliwek
2 czerwone pieczone papryki (bez skórki)
2 dojrzałe pomidory
4 łyżki obranych migdałów
4 łyżki wyłuskanych orzechów włoskich
4 ząbki czosnku
łyżka pasty pomidorowej
2 łyżki białego octu winnego

Opis przyrządzania:
Chleb tostowy kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy chleb i smażymy na złoty kolor, pilnując, żeby się nie przypalił. Studzimy. Pieczoną paprykę kroimy w kawałki. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory w kawałki. Migdały i orzechy grubo siekamy, po czym podpiekamy na złoty kolor na dużej i ciężkiej patelni, cały czas mieszając. Czosnek obieramy i siekamy. Grzanki, paprykę, pomidory, migdały, orzechy i czosnek wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy pastę pomidorową i ocet winny. Wszystko razem miksujemy na możliwie gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ewentualnie nieco octu lub oliwy. Miksujemy jeszcze raz i przechowujemy w chłodzie. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024