Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-bazyliowy-z-bekonem

Sos bazyliowy z bekonem

Kremowy sos z chrupiącymi skwarkami, doskonały do zielonych szparagów, jajek w koszulkach i białego mięsa.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g bekonu
oliwa z oliwek
czubata łyżka masła
2 łyżeczki zwykłej mąki
300 ml wywaru warzywnego
pęczek bazylii
150 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Bekon kroimy w drobniutkie skwareczki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy bekon i smażymy, często mieszając, aż bekon będzie chrupki i złocisty. Wyjmujemy skwarki i osączamy je na kawałku papieru kuchennego. Do tłuszczu na patelni dodajemy masło. Kiedy się rozpuści, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez minutę na maleńkim ogniu. Dodajemy po trochu wywar, za każdym dolaniem starannie mieszając. Gotujemy sos przez 5 minut na małym ogniu. Bazylię płuczemy, osuszamy i miksujemy w blenderze wraz ze śmietanką. Dolewamy do sosu, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tuż przed podaniem posypujemy sos skwareczkami z bekonu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024