Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-chrzanowy-alzacki-cieply

Sos chrzanowy alzacki (ciepły)

Przepis ze starej kuchni alzackiej - nie wiem, czy dobry, ale do starych przepisów mam wielki sentyment.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
korzeń świeżego chrzanu
czubata łyżka masła
łyżka mąki
szklanka wywaru z kurczaka lub cielęciny
szklanka wytrawnego białego wina
łyżka sosu od pieczeni

Opis przyrządzania:
Chrzan obieramy, płuczemy i - chroniąc oczy i nos - ścieramy na drobnej tarce. Potrzebujemy 100 g utartego chrzanu. W rondlu roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i smażymy, mieszając, przez kilka minut, aż mąka zacznie zmieniać kolor na złoty. Dolewamy po trochu wywar, mieszając za każdym razem, potem wino. Zagotowujemy i gotujemy na malutkim ogniu przez 10 minut. Dodajemy utarty chrzan i sos od pieczeni (bez tłuszczu). Solimy do smaku i gotujemy na maleńkim ogniu przez godzinę. Podajemy do gotowanej lub pieczonej wołowiny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024