Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-chrzanowy-alzacki-zimny

Sos chrzanowy alzacki (zimny)

Zimny sos chrzanowy ze starej alzackiej książki kucharskiej. Podajemy do wszelkich mięs na zimno, ryby w galarecie i jajek na twardo.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
korzeń świeżego chrzanu
100 g miękiszu bułki
łyżeczka sproszkowanej gorczycy
250 g gęstej kwaśnej śmietany
cytryna

Opis przyrządzania:
Chrzan obieramy i - chroniąc oczy i nos - ścieramy na drobnej tarce. Potrzebujemy 100 g startego chrzanu. Chrzan mieszamy w misce z drobno pokruszoną bułką (bez skórki), dodajemy gorczycę i solimy. Dodajemy - po łyżce na raz - śmietanę, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i solą.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024