Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-cumberland

Sos cumberland

Sos cumberland podaję od święta do wszelkich mięs na zimno. Poniższy przepis jest jednak brytyjski, a na Wyspach taki sos podają także do pieczonej szynki na gorąco - dania iście świątecznego.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 pomarańcze
2 cytryny
2 szalotki
1/2 łyżeczki sproszkowanej gorczycy
350 g domowej galaretki z czerwonych porzeczek
125 ml porto
2 łyżeczki głądkiej mączki kukurydzinej

Opis przyrządzania:
Pomarańcze i cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ostrym nożykiem ścinamy skórkę z połowy pomarańczy i z połowy cytryny - tylko pomarańczową i żółtą warstwę, białe albedo odcinamy. Kroimy skórkę w cieniutkie paseczki. Wkładamy skórkę do rondelka, wlewamy 200 ml wody i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy i odkładamy na bok. Ze wszystkich pomarańczy i cytryn wyciskamy sok i wlewamy go do rondelka (tego po skórkach). Szalotki obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do soku. Do rondelka wkładamy też gorczycę i galaretkę i podgrzewamy, mieszając, aż galaretka się rozpuści. Przelewamy przez sitko i dolewamy porto. Stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Mączkę kukurydzianą mieszamy z łyżką wody i dodajemy do sosu. Wrzucamy skórki i gotujemy sos jeszcze chwilę, mieszając, aż zgęstnieje. Studzimy i podajemy na zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024