Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-cytrynowy-z-migdalami

Sos cytrynowy z migdałami

Żółty, mocno cytrynowy sos, znakomity do szparagów (białych i grubych) oraz do grillowanej piersi z kury lub indyka.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 łyżki płatków migdałowych
cytryna
300 ml wywaru warzywnego
opakowanie szafranu
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki białego wina
2 łyżki masła


Opis przyrządzania:
Płatki migdałowe wsypujemy na patelnię i podpiekamy, cały czas mieszając, na złoty kolor. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce, sok wyciskamy. Wywar wlewamy do garnuszka, dodajemy szafran, prawie całą skórkę i 3 łyżki soku. Gotujemy na sporym ogniu przez 5 minut. Makę mieszamy z winem i dodajemy do sosu. Gotujemy minutę, po czym dodajemy masło po kawałeczku - każdy następny kawałek masła dodajemy, kiedy poprzedni będzie już dobrze wmieszany w sos. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru, ewentualnie dodajemy ciut soku z cytryny. W ostatniej chwili przed podaniem dodajemy migdały, lub też polewamy danie sosem i "na wydaniu" posypujemy płatkami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024