Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-do-gravadlaxa

Sos do gravadlaxa

Najprostsza i najbardziej klasyczna wersja sosu do łososia marynowanego w soli, cukrze i koperku, czyli gravadlaksa. Wprawdzie znajoma Norweżka mówiła mi, że u niej do takiego łososia tradycyjnie podaje się ciepły sos z ananasa z puszki, ale nie dała (na razie) przepisu...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Szwecja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżka cukru
2 łyżki białego octu winnego
2 szczodre łyżki łagodnej musztardy (najlepiej szwedzkiej)
olej słonecznikowy
mały pęczek świeżego koperku

Opis przyrządzania:
Mieszamy razem cukier, ocet i musztardę - jeśli nie mamy szwedzkiej, może być ta żółta amerykańska, ostatecznie może też być zwykła z Dijon, jeszcze bardziej ostatecznie nasza sarepska też się nada. Po trochu, cały czas ukręcając, dodajemy 6-7 łyżek oleju - sos powinien lekko zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - najlepiej białym, świeżo zmielonym. Koperek płuczemy i starannie osuszamy, po czym bardzo drobno siekamy. Mieszamy sos z koperkiem i podajemy do gravadlaksa.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024