Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-do-ryb-na-zimno

Sos do ryb na zimno

Znalazłam kartkę z ręcznie napisanym tym właśnie przepisem w jakiejś starej rodzinnej książce kucharskiej. Chyba wart jest spróbowania?

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 jajka
łyżeczka ostrej musztardy
łyżka dobrego octu winnego
oliwa z oliwek
mała szalotka

Opis przyrządzania:
Jajka gotujemy na twardo (8 minut od momentu zagotowania wody), studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Wyjmujemy żółtka (białka nie będą nam potrzebne).
Rozcieramy żółtka z musztardą na gładką masę, dolewając ocet. Cały czas ucierając, dolewamy 3-4 łyżki oliwy. Powinien powstać gęsty gładki sos. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Szalotkę obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do sosu.
Podajemy do łososia gotowanego na zimno lub karpia w galarecie (lub jakiejś innej ryby na zimno).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024