Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-do-salatki-Caesar-moj-ulubiony

Sos do sałatki Caesar-mój ulubiony

Nie jest to tak absolutnie i zupełnie klasyczny dressing do sałatki Caesar. W oryginale nie było anchois, a jajka ugotowane na miękko wrzucało się do sałaty w ostatniej chwili. Mnie jednak ta wersja szalenie smakuje, gdyż ma odpowiednią proporcję smaków i konsystencji. Ten sos sprawdza się też świetnie z gotowanymi szparagami.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 jajka
ząbek czosnku
8 filecików anchois
2 łyżki siekanej natki
4 łyżki świeżo startego parmezanu
łyżka musztardy z Dijon
2 łyżeczki białego octu winnego
4 łyżki oleju słonecznikowego

Opis przyrządzania:
Jajka wkładamy do wrzątku i gotujemy trzy i pół minuty z zegarkiem w ręku. Wyjmujemy i nieco studzimy.
Rozgniecionym ząbkiem czosnku nacieramy miskę, w której będziemy robić sos.
Jajka tłuczemy i łyżką wygarniamy ich zawartość do miski. Widelcem rozgniatamy jajka na miazgę i dodajemy fileciki anchois, opłukane, osuszone i posiekane.
Wrzucamy natkę, parmezan i musztardę z Dijon.
Dodajemy ocet i ubijamy widelcem, dolewając przy ubijaniu olej słonecznikowy.
Sos powinien być nie za gęsty i mieć grudkowatą konsystencję.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024