Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-pomaranczowy-do-szparagow

Sos pomarańczowy do szparagów

Lekki sos typu winegret, z dodatkiem pomarańczy. Dobrze się sprawdza nie tylko ze szparagami, ale i z cykorią czy tartą marchewką.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pomarańcza
łyżka soku z cytryny
8 łyżek oliwy z oliwek


Opis przyrządzania:
Pomarańczę filetujemy, czyli ścinamy skórkę, zaś poszczególne cząstki wycinamy ostrym nożem spomiędzy membran. Sok zachowujemy - potrzeba nam mniej więcej 4 łyżki. Mieszamy dobrze (np. wstrząsamy w starannie zakręconym słoiku) sok pomarańczowy, sok cytrynowy i oliwę z solą i pieprzem. Dodajemy cząstki pomarańczy i mieszamy.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024