Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-rabarbarowy-do-mies-i-serow

Sos rabarbarowy do mięs i serów

Łagodny, kwaskowaty sos do zimnych mięs. Świetnie pasuje też do dojrzałych żółtych serów, możemy także podać go jako chutney do ryżu z curry.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g rabarbaru
2 łyżki płynnego miodu
oliwa z oliwek
łyżka octu balsamico

Opis przyrządzania:
Rabarbar obieramy z wąsów, płuczemy i siekamy. Wrzucamy do garnka i dodajemy miód, łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżkę octu balsamico. Gotujemy przez 10 minut , aż rabarbar się rozpadnie. Dodajemy małą szczyptę soli. Sos przecieramy przez sitko i redukujemy na małym ogniu przez 5 minut. Studzimy i podajemy na zimno.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024