Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-sliwkowy

Sos śliwkowy

Ciemny, słodko-pikantny sos. Doskonały do smażonych kalmarów, pieczonych ziemniaków, kaczki...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Chiny

Liczba porcji: 1 i 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
olej z orzeszków ziemnych
ząbek czosnku
szklanka powideł śliwkowych
1/3 szklanki octu ryżowego
2 łyżki gotowego sosu chilli

Opis przyrządzania:
W małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy na małym ogniu, aż zacznie zmieniać kolor. Dodajemy powidła, ocet ryżowy i sos chilli. Mieszamy, podgrzewając na małym ogniu, aż sos będzie jednolity. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy troszkę gorącej wody. Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024