Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-waniliowy-custard

Sos waniliowy (custard)

Aksamitny sos z drobinkami prawdziwej wanilii, do podawania na ciepło lub zimno (lepszy na ciepło...). Świetny do rozmaitych puddingów, budyniów i galaretek z owocami. Albo do ciasta czekoladowego...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
strąk wanilii
szklanka (250 ml) mleka
5 żółtek
1 jajko
120 g cukru
szklanka (250 ml) kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Strąk wanilii przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobujemy nasionka. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy nasionka i strąk wanilii. Stawiamy rondelek na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy do naciągnięcia na pół godziny. Żółtka i całe jajko ucieramy na puch z cukrem. Kiedy masa jest już gęsta i jasna w barwie, powoli, cały czas mieszając, wlewamy waniliowe mleko. Mleko z jajkami przelewamy przez sitko do czystego rondla. Rondel stawiamy na najmniejszym możliwym ogniu, jeśli na palniku gazowym, to najlepiej na płytce. Podgrzewamy bardzo ostrożnie, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i wlewamy szklankę kremowej śmietanki. Bardzo starannie mieszamy i podajemy do deserów.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024