Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-wietnamski-nuoc-cham
Sos wietnamski nuoc cham
To właśnie ten sos, w którym maczamy wietnamskie sajgonki. Możemy również użyć go jako dressingu do sałatek, np. do wietnamskiej sałatki z krewetek.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Wietnam
Liczba porcji: 1/2 szklanki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 ząbki czosnku
2 ostre papryczki
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z limetek
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki octu ryżowego
Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Papryczki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cukier, sok z limetek, sos rybny i ocet mieszamy. Dodajemy czosnek i papryczki. Mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024