Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-wietnamski-nuoc-cham

Sos wietnamski nuoc cham

To właśnie ten sos, w którym maczamy wietnamskie sajgonki. Możemy również użyć go jako dressingu do sałatek, np. do wietnamskiej sałatki z krewetek.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Wietnam

Liczba porcji: 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 ząbki czosnku
2 ostre papryczki
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z limetek
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki octu ryżowego

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Papryczki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cukier, sok z limetek, sos rybny i ocet mieszamy. Dodajemy czosnek i papryczki. Mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024