Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-wisniowy

Sos wiśniowy

Słodko-kwaśny sos deserowy, doskonały przede wszystkim jako dodatek do ciasta czekoladowego.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 paczki (każda po 450g) mrożonych wiśni bez pestek
200 g cukru

Opis przyrządzania:
Wiśnie wkładamy do dużego, najlepiej miedzianego rondla. Wsypujemy cukier i stawiamy rondel na średnim gazie. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści i wiśnie puszczą sok. Zwiększamy płomień gazu i gotujemy sos, aż zgęstnieje. Będzie to trwało jakieś 20 minut. Podajemy na ciepło lub po zupełnym wystygnięciu.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024