Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-z-anchois-do-salatki-ziemniaczanej-jajek-na-twardo-kalafiora

Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...)

Majonezowy, domowy, dość ostry sos sałatkowy - doskonały jako dressing do sałatki ziemniaczanej. Możemy też z tym sosem wymieszać ugotowany, twardawy kalafior, zielony groszek i rzodkiewki w plasterkach - pyszne!

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Południe

Liczba porcji: 1 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 jajka
3 fileciki anchois
ząbek czosnku
2 łyżki octu z cydru
łyżeczka bardzo ostrej musztardy (lub mielonej gorczycy)
pieprz cayenne
szklanka (ćwierć litra) łagodnej oliwy z oliwek

Opis przyrządzania:
2 jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Wyjmujemy żółtka i wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy surowe żółtko.
Anchois odsączamy z oleju i dodajemy do jajek.
Czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do jajek.
Do malaksera (lub blendera) wlewamy ocet i dodajemy musztardę lub mieloną gorczycę oraz sporą szczyptę cayenne. Miksujemy, aż wszystkie składniki wymieszają się na pastę. Zaczynamy dolewać oliwę, cały czas miksując, cienkim strumyczkiem. Kiedy sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - może jeszcze trochę cayenne...
Do podania trzymamy sos pod przykryciem w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024