Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-z-kiszonych-cytryn

Sos z kiszonych cytryn

Zimny sos o korzeniach śródziemnomorsko-arabskich. Znakomicie pasuje do mięs z grilla (szczególnie jagnięciny), a także do pomidorów i jajek na twardo.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kiszone cytryny
50 g czarnych oliwek bez pestek
mały pęczek świeżej kolendry
2 cytryny
3 łyżki płynnego miodu
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Z kiszonych cytryn wyjmujemy środek, a samą skórkę drobno siekamy. Oliwki kroimy w plasterki. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Mieszamy razem kiszone cytryny, oliwki, kolendrę i sok z cytryny - ale nie cały od razu, trzeba wyważyć smak zgodnie z własnymi upodobaniami. Dodajemy miód i 150 ml oliwy. Mieszamy starannie na jednolity sos, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Sos przekładamy do miseczki, przykrywamy i trzymamy przynajmniej przez godzinę w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024